Monday 2 November 2009

Tepung bungkus dan kuih lopis

1/2 bungkus atau 300 g tepung beras
2 biji kelapa di ambil santannya
2 helai daun pandan
4 sudu makan tepung pulut
sedikit garam
daun pisang di layur untuk pembungkus

Masak bahan bahan ini di atas api hingga pekat.
Setelah masak masukkan inti nya ke dalam dan terus bungkus seperti bungkusan nasi lemak.
Kemudian kukus selama 20 minit.

Inti:-
1 biji kelapa parut
1 ketul gula kabung
1/2 cawan gula pasir
2 sudu tepung gandum
2 helai daun pandan
Cairkan bahan inti dengan sedikit air atas api.
angkat dan sejukkan.bulat bulatkan kecil kecil.

Kuih lopis hijau
===========
1 cawan beras pulut rendam 12 jam
3 sudu pewarna hijau
1/2 sudu teh air abu
daun pisang untuk pembungkus
kelapa parut untuk tabur

Beras pulut di bungkus menggunakan daun pisang berbentuk tiga segi dan di ikat dengan tali rapia dengan ketat.Kemudian di rebus dalam air mendidih selama 1 jam.toskan dan sejukkan.
Bila sudah sejuk.bukakan balutan daun dan salut nasi dengan kelapa parut putih.
Makan bersama sos gula.

0 comments:

Post a Comment