Monday, 2 November 2009

Pulut panggang dan bingka durian

500 g beras pulut
1 1/2 cawan santan
120 g udang kering
4 ula bawang merah
2 biji cili merah
2 sudu teh gula
2 biji bawang putih
3 sudu makan minyak

Gaul beras pulut yang telah di rendam dengan santan dan secubit garam.kukus atau microwave 15 minit.
Tumbuk bahan inti udang dan tumis kering.
Ambil sesudu pulut dan letakkan atas daun pisang.Bubuh sedikit inti dan bungkus gulung rapat rapat.Sematkan dengan batang lidi.Panggang selama 20 minit.

bingka durian:-
3 cawan tepung gandum
5 biji telur
1 3/4 cawan gula
5 cawan santan pekat
1 1/2 cawan isi durian
2 sudu besar mentega
2 sudu besar ghee

Kacau bahan bahan hingga sebati dan bakar 180 deg c hingga masak.

0 comments:

Post a Comment